Veilig online winkelen in 2018

images

Tegenwoordig zijn er talloze webwinkels online die van allerlei producten aan de man proberen te brengen. Om dezelfde reden zijn er ook steeds meer mensen die alleen je geld willen en niet de behoefte voelen om het product te leveren. Maar hoe kan je veilig online winkelen ?

Veilig online winkelen door:

Beginnen bij het begin. 

    • Zie ik een afwijkingen in de URL balk? Lees meer

Waar beschikt de webwinkel over?

    • Heeft de site een ssl verbinding? Lees meer
    • Beschikt de webwinkel over een keurmerk? Lees meer
    • Wat kan ik vinden op het internet? Lees meer
    • Vermeld de webwinkel zijn bedrijfsgegevens? Lees meer

Volg je intuïtie.


Hoe voelt de webwinkel aan?

Kijk allereerst goed naar alles wat je ziet op de webwinkel. Voelt het vertrouwd? Zie ik geen rare dingen voorbij komen? Is alles in het Nederlands? Vaak zie je dat oplichters steken laten vallen in het ontwerpen van hun websites. Dit komt vaak omdat deze sites uit het buitenland afkomstig zijn. Vaak is je eerste gevoel bij een webwinkel de juiste.

 

 

Zie ik rare teksten?

Omdat sommige malafide webwinkels afkomstig zijn uit het buitenland zijn er soms afwijkende teksten te vinden. Staan er op ongebruikelijke plekken buitenlandse teksten? Zijn er extreem storende taalfouten te vinden?

 

 

Zie ik een afwijking in de URL balk?

Deze is vooral relevant bij oplichters die geld proberen te verdienen met het kopiëren van bestaande webwinkels. Zo worden regelmatig grote webwinkels als Mediamarkt gekopieerd. Omdat de URL mediamarkt.nl al bezet moeten de oplichters een alternatieve URL gebruiken. Vaak zie je dat er een kleine taalfout wordt gemaakt als mediemarkt.nl, let daar dus goed op.

 

 

Heeft de webwinkel een ssl verbinding?

Het begint allemaal bij een veilige webwinkel. Om veilig winkelen te garanderen hebben geregistreerde domeinnamen een https of nog beter een groen slotje. Deze garanderen een veilige webomgeving.

 

 

Beschikt de webwinkel over een keurmerk?

Een paar van deze keurmerken zijn: Webwinkelkeur, Thuiswinkelwaarborg, Trustedeshops en nog veel meer. Deze keurmerken beschikken vaak over een geschillen commissie die zekerheid verschaffen bij een geschil met de webwinkel. Daarnaast worden er ook vaak reviews achtergelaten op de pagina van het keurmerk. Zo kan je ook bekijken wat andere zeggen over de webwinkel. Controleer echter wel of de site daadwerkelijk is aangesloten bij het keurmerk. Dit kan eenvoudig door te zoeken naar de webwinkel op de website van het keurmerk.

 

 

Wat kan ik vinden op het internet?

Vaak zijn er vele andere die al ervaring hebben met de betrekkelijke webwinkel. Zoek op internet de naam van de webwinkel en kijk wat je kan vinden. Maar wees altijd kritisch. Hoeveel reviews heeft deze persoon al geplaatst? Wat is de algemene toon van zijn of haar beoordelingen? Maar kijk ook naar het gemiddelde cijfer dat wordt gegeven aan de webwinkel. Kortom, kijk naar het totaal plaatje

 

 

Vermeld de webwinkel zijn bedrijfsgegevens?

Ook kun je nog kijken naar de bedrijfsgegevens die staan vermeld op de website. Vermeld de webwinkel zijn kvk-nummer en adres? Vervolgens kan je deze gegevens gemakkelijk controleren in het handelsregister door te zoeken op het kvk-nummer of bedrijfsnaam.

 

 

Volg ook je intuïtie.

Vaak is het ook simpelweg een gevoelskwestie. Als iets te mooi is om waard te zijn is het dat vaak ook. Ga dus op je gevoel af en zeker wanneer de webwinkel niet voldoet aan de bovengenoemde punten. Maar bijt je er niet op stuk. We weten allemaal dat een slechte review sneller is geplaatst dan een goede. Kijk daarom ook goed rond op het internet.  Dwaalt er toevallig een slechte review rond hoeft dat niet meteen te betekenen dat er sprake is van oplichterij. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Trustpilot pagina van Bol.com en Coolblue zijn er ook talloze slechte reviews. Kijk naar het gemiddelde; Wat is de algemene reactie op deze webwinkel?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *